"The Uzonies" kalandjai

The Uzonies

Dubai vs. Kuvait, ahogy mi látjuk

2019. január 29. - The Uzonies

Sokan kérdezitek,  mi a különbség Dubai és Kuvait között, így összeszedtük a leginkább szembetűnőket, így 5 hónap után.  És, hogy melyik jobb hely, erre nem tudunk válaszolni. Ahogy itt mondani szokás „same, same, but different” mert, bár mindkettő arab város/ország, mégis nagyon más. Mindkettőnek megvan a maga szépsége.

  1. Alkohol – Kuvait egy száraz ország, ahol nemcsak az alkohol import szigorúan tiltott, hanem annak fogyasztása is. „Nem„ lehet hozzájutni, és akit rajtakapnak, szigorúan megbüntetik, akár kitoloncolhatják az országból. Az Arab Emírségek törvénye szerint a muszlim vallásúak nem vásárolhatnak vagy fogyaszthatnak alkoholt.  Az Egyesült Arab Emírségek 7 Emirátusokból áll és nem mindenhol azonosak a szabályok. Dubaiban vannak alkoholt árusító üzletek, mint otthon a nemzeti dohányboltok, itt egy munkáltató által kiadott engedély birtokában lehet italt venni a fizetésed 5%-ért. A szállodákban  és éttermekben lehet alkoholt fogyasztani, viszont egy sör vagy egy pohár bor 50 AED ami 4,000 Ft körül van.
  2. Időjárás – Kuvait a világ legmelegebb országa, ahol nyáron többször is 50 fok felé megy a hőmérséklet, télen pedig többször előfordul hogy 5-10 fokra is lemegy. Dubaiban egész évben lehet fürdeni a tengerben, a tél nagyon kellemes napközben 25 fok, este 20, a nyár kevésbé meleg viszont nagyon párás, ezért nehezebben elviselhető.
  3. Közlekedés – Kuvaitban kicsit vadnyugati állapotok vannak, körforgalomban hogy ki melyik sávba megy be illetve a három sávos körforgalomban melyikből jön ki és mikor azt az alkalom dönti el, kiszámíthatatlan. Ezzel ellentétben Dubaiban nagyon szabálykövető mindenki, komoly büntetések vannak, az autópályán kilóméterenként vannak kamerák ami 6 sávot fényképez végig, ezért mindenki betartja a szabályokat és kevés beleset van. A tömegközlekedés is jól szervezett, van busz, metró és villamos, míg Kuvaitban csak busz volt, ami fix volt az a két végállomás, közben az útvonal tetszés szerint változott.
  4. Lakás – Kuvaitban nem voltak lakóparkok, nem rendezkedtek be a külföldiekre, házakban lehetett lakást bérelni vagy pedig külön villát, Dubaiban pedig csak lakóparkok vannak, mindenki ott lakik, mindenféle méretben és lokációban. A lakóparkok zártak, őrök vigyázzák a ki- és behajtást, kertészek, takarítók járják az utcákat, és rendkívül biztonságos. Ahogy Kuvaitban, az ajtókat itt sem zárjuk, bár többen mondták, hogy azért ennyire bátrak ne legyünk. Ami még érdekes, hogy Kuvaitban a gáz, villany, víz teljesen ingyen volt, nincs mérő sem ami mérné a fogyasztást, addig Dubaiban a közüzemi díj nagyon drága.
  5. Hivatali ügyintézés – Dubaiban az önkormányzatokat „happiness centernek” hívják és valóban mindent azonnal el lehet intézni, a jogosítványt egy nap alatt be tudtam váltani, Kuvaitban ez egy 2 hetes procedúra volt és még a diploma hitelesítésébe is belekötöttek, Kinga pedig csak a 4 gyerek miatt kapta meg a jogsit anno, itt pedig azonnal.
  6. Magyarok – Kuvaitban kb 300 magyar él, Dubaiban kb. 5,000, már az első hónapokban több magyar családdal kötöttünk ismeretséget, szinte minden hétvégén van valami közös program: biciklizés, bográcsozás a sivatagban, bulik és természetesen a családi foci hagyománya itt is folytatódik.
  7. Helyi emberek – Dubaiban jóval kevesebb helyi van, a lakosság csupán 10%-a helyi, míg Kuvaitban ez kb. 40%. A gyerekek legjobb barátai Kuvaitiak voltak, míg itt szinte nem is nagyon találkoznak helyi gyerekekkel. Ennek többet között az is az oka, hogy helyiek többsége a fővárosban, Abu-Dhabiban és annak környékén él.
  8. Árak – Kuvait is nagyon drága ország, viszont Dubaiban minden kb. 30%-al drágább, ez különösen igaz a lakásárakra és az iskolára ami a két legnagyobb költség. Dubaiban a benzin kb. 50%-al drágább mint Kuvaitban, a parkolás is mindenhol fizetős, illetve Sheikh Zayed Road ami a legforgalmasabb főút Dubaiban, alkalmanként 5 AED (400 HUF).
  9. Autentikus arab ország – anno a kuvaiti nagykövet mondta, hogy azért szereti Kuvaitot mert egy autentikus arab ország, míg Dubai egy mesterséges város ami a turistákra és az itt dolgozó külföldiek kiszolgálására épült, ami teljes mértékben igaz, viszont ezt a stratégiát amit kitaláltak, tökéletesen megvalósították. 
  10. Amíg Kuvaitban a GDP több mint a fele az olajból származik, a turizmus 1.5%, addig az Egyesült Arab Emírségekben az olaj a GDP egyharmadát adja, Dubaiban pedig ez kevesebb mint 5%, a turizmus pedig 20%. Ennek ok, hogy jóval kevesebb az olaj mint a környező Emírségekben ezért olyan gazdaságot építettek fel, amelyik szinte teljesen független az olajtól.

Kingának a legjobban a kuvaiti helyi boltok hiányoznak, 2 év alatt, az ott élők megmutatták a legjobb hentest amit egy török család üzemeltetett és a főnöknek már hiányzott 4 ujja, a virágboltot, amely egy lakótelepi ház pincéjében volt és a hidegkamrába kellett besétálni, hogy kiválaszd a virágcsokrot, és a legfinomabb fatayerest, ami egy isteni arab lepénykenyér. 

50862008_2013806915394092_6520956516604837888_n.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uzonies.blog.hu/api/trackback/id/tr5114595280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása