"The Uzonies" kalandjai

The Uzonies

4 gyerek, 3 fajta megközelítés, 1 téma: migránsok

2018. március 11. - The Uzonies

Mostanában nincs olyan nap, hogy ne olvasnék híreket arról, mit csinálnak a migránsok, hogyan tesznek tönkre ezt és azt és mindezt olyan helyeken ahol eddig minden szép és tiszta volt.

Kuvaitban is téma a bevándorlás, hiszen a 4 milliós lakosságból 2,5 millió bevándorló. Mi is bevándorlók vagyunk szebben kifejezve, expatriate, expat, külföldi. Én semmilyen különbséget nem találok bevándorló, migráns és külföldi között.

Mind az amerikai mind pedig az angol iskolarendszerben tanulnak, beszélgetnek a migrációról.

Dalma és Bence 12 éves, ők több órán keresztül beszéltek arról,  hogy milyen fajtái vannak a migrációnak, milyen okokból hagyják hátra emberek saját országukat  és mit nyernek vagy veszítenek azzal, hogy elhagyják otthonukat. (pull and push factors). Esettanulmányokat dolgoznak fel, hogy egy országnak milyen előnye származik és milyen problémával kell szembenéznie azzal amikor az országukba bevándorlók érkeznek. Ők Németországot és Törökországot hasonlították össze. Amikor erről beszélgettünk itthon, természetesen szóba került a mi helyzetünk is, ahol ők mondták el, szerintük mi mit nyertünk és mit vesztettünk azzal, hogy itt vagyunk.

Tomi 16 éves, neki egy interjút kellett készítenie egy bevándorlóval, amit aztán az osztály előtt 5 percben előadott. Az interjúalany Ravi, a háztulajdonos sofőrje. Tomi felkészült, kérdéseket írt össze és majdnem 1 órát beszélgettek. Kiderült, hogy Ravi 27 éves és a családját hagyta hátra már 3 éve, hogy pénzt spóroljon meg, de idén nyáron hazamegy és már alig várja, hogy újra együtt legyen velük. Sok mindent tanult, voltak nehezebb időszakok is, de amiért jött azt teljesítette. Tomi megírta a beszédjét és elmondta nekünk is. Nagyon büszke voltam rá, hiszen, ezzel is rengeteget tanult. Mi mindig azt mondjuk itthon, hogy semmi sem fekete vagy fehér, merjenek kérdéseket feltenni azzal kapcsolatban amit nem értenek és merjék megkérdőjelezni azt, amivel nem értenek egyet.

Dávid 18 éves, ezt a hétvégét a NYU Abu Dhabi egyetemén tölti, ahol 500 diákból választják ki a végső 300 diákot. Sorba kellett tenniük 21 tantárgyat a legszívesebben választottól a legkevésbé szerethetőig. Hihetetlen szortiment volt, és itt is az egyik tantárgy „A szociológiai nézete a migrációnak és az arra vonatkozó nemzetközi jogszabályok”. Még nem tudok részletekről beszámolni, hiszen ő még ott van, csak ezzel is azt akartam megmutatni, hogy erről a témáról beszélni kell, bármekkora is a gyerek.

Én nem tudom megváltani a világot és azt is tudom, hogy például Kuvait esetében ez egy könnyebb dolog, hiszen itt csak úgy lehetsz az országban ha van munkavállalói engedélyed és ezt ellenőrizni is könnyű hiszen csak repülővel lehet beutazni az országba.

A gyerekek a szülőket utánozzák, nekünk az a feladatunk, hogy módszereket adjunk a kezükbe, hogy véleményük legyen ami mögött pedig érvek és ellenérvek vannak.

img_0310.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://uzonies.blog.hu/api/trackback/id/tr4513731188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása