"The Uzonies" kalandjai

The Uzonies

Csabus Dubaiban

2018. március 04. - The Uzonies

Dubaiban jártam. Ami önmagában nem nagy durranás, hiszen rengeteg ember járt már, sőt él is ott. Nekem mégis hatalmas élmény volt. Elsősorban azért, mert majdnem 46 év alatt, után először fordult elő, hogy Balázs fiammal kettesben tölthettem közel 10 napot. Sőt, egy ágyban. :-)

Valamint az sem kutya, hogy Japán után életemben másodszor egyedül tettem meg ilyen nagy utat. Mert ami sokaknak olyan, mintha itt felszállnának a 4-6-os villamosra, nekem azért működött a zabszem-effektus

Hogy milyen volt? Amilyen a világ nyolcadik csodája lehet. Káprázatos!

A rám jellemző szűkszavúság miatt az élmények felsorolása nem fér bele egy ilyen poszt terjedelmébe, de megpróbálom rövidre fogni.

 Az időjárás az itteni nyárnak felelt meg a 25-32 fokkal és a kb. 22 fokos tengervízzel. Kimondottan kellemes és városnézésre ideális volt. Első benyomásom, hogy az eddig látott más arab országokkal ellentétben az öltözködésen nem igazán látszott, hogy ez egy iszlám világ. Sok európai városban minden bizonnyal arányát tekintve lényegesen több, hagyományosan arab öltözetű embert lehet látni. A kép inkább csak hétvégén változott, de akkor sem drasztikusan.

A metrón a nők, gyerekek részére külön szakasz van fenntartva – egyszer óvatlanul oda léptem be, mire azonnal felhangzott az ”ONLY FOR LADIES!!! ONLY FOR LADIES!!!” ; szerencsére megúsztam a közel 7.000,- Ft-os bírságot - , de egyáltalán nem volt érzékelhető a nők valamiféle ódzkodása a férfiakkal közös utazástól. De hogy mennyire kell vigyázni a nőkkel, vagy pláne férfiakkal való érintkezés során, arra egy példa: nemrég 3 hónap börtönre ítéltek egy skót férfit, mivel egy szórakozóhelyen, hogy elkerülje az ütközést, véletlenül megérintette egy férfit a csípőjén. Így azután én nagyon figyeltem!

Dubai talán a legtöbb technikai világrekordot mondhatja magáénak. Ebből csak pár:

  • a 828 méter magas Burj Khalifa építésekor 601 méter magasra pumpálták fel a HŰTÖTT betont. Megjegyzem, hogy terveznek 4.000 méter magas épületet Japánban, valamint több pár ezer métereset, leginkább Közel-Keleten, illetve egy 1.500 métereset Londonban.
  • az egyik plázában a 11 millió literes akvárium (200 féle, 33.000 tengeri élőlény, közöttük pár száz cápa) felett látható az LG 50*14 méteres, O-led tévéje,
  • az akár 50 fokban is működő, fedett sípálya,
  • a nemcsak vezető, de vezetőfülke nélküli, mintegy 75 km hosszú, pár év alatt elkészült metróhálózat,
  • a világ legnagyobb Guinness-rekorder aranygyűrűje. 64 kg arany, 5,1kg gyémánt berakás, 49 cm-es belső, 70 cm-es külső átmérő, 700 millió forintnyi ottani fizetőeszköz,
  • A Palazzo Versace Hotel tengerparti strandja a medencék hűtött vize mellett a vendégek talpának és egyebének óvása érdekében hűtött homokkal és mesterséges szellővel teszi a kényelmet még édenibbé..

 

Dubaiban, akárcsak a világ sok országában hatalmas kontrasztokat lehet látni. Egyik oldalon a Burj al Arab 7 csillagos szálloda, a Rolls Royce reptéri transzferrel, az 1 millió feletti, 2004-es évjáratú  Don Perignon pezsgővel, vagy az 5,5 millió forintért elkelt EGY palack borral. Illetve az 500 ezer-7.000 millió forintig terjedő szoba/lakosztály árakkal. Másik oldalon (Deira, Creek) a tipikus arab világ, a csillogás, a minden „leg-” nélkül. A fűszer, textil, arany bazárral (ez utóbbiban állítólag egyidejűleg 11 tonna körüli arany vár a turistákra), ütött-kopott, tákolt, kartonpapírral borított áruszállító kézi kocsikkal, vagy a csatornákat átszelő, pöfögő, nyikorgó vízi tákolmányokkal. A szinte méterenként „támadó”, a világ „legjobb” óramárkáit hihetetlen alacsony áron kínáló nepperekkel. Az egyik megkérdezte, hogy „Sprechen Sie deutsch?” És amikor „Ja, ein bisschen”-nel válaszoltam, értetetlenül nézett rám. Miféle nyelven karattyolhat ez?- gondolhatta. Mi különleges abban, ha egy magyar jobban töri a németet nála?

És bár nem természetes, de persze, hogy amikor az egyik hiper-/szupermarket pénztárosnője a bankkártyámat kezelve rákérdezett, hogy Magyarországról vagyok-e, igenlő válaszom után azonnal kivette az 5, azaz ÖT százalékos áfát. A taxióra kijelzőjén egy pray (ima) feliratú ikon azt a célt szolgálja, hogy annak megnyomásával a pilóta jelezheti a külvilág felé, hogy most fuvar nincs, mert ima van.

 Egy szóval Dubait látni kell! Legalább egyszer.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uzonies.blog.hu/api/trackback/id/tr1713713610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása