"The Uzonies" kalandjai

The Uzonies

Visszaszámlálás elkezdődött

2017. május 26. - The Uzonies

Nagyon várjuk a hazamenetelt, csináltunk egy visszaszámlálót, már csak 20 nap és otthon. Mivel Budapesten keveset leszünk egy excelben elkezdtük összerakni a programot és megszervezni, hogy kivel mikor találkozunk.  Bence és Dalma iskolájának már vége van, elkezdődtek  a vizsgák, összesen 10 tantárgyból vizsgáznak, addig minden nap 5-6 óra tanulás, az éves anyag ismétlése a program. Dávid és Tomi még a héten jártak iskolába, jövő héttől ők is vizsgáznak egészen Június 8-ig és aznap éjszaka már repülnek haza.

 A vizsgákat itt nagyon szigorúan veszik. Vannak napok amikor 3 vizsgájuk van, de olyan is van amikor csak egy. A terem fel van szerelve kamerával és két tanár folyamatosan körbe, körbe sétál. Ha leesik a papírod vagy a tollad a földre nem veheted fel, hanem meg kell várnod amíg a tanár felveszi helyetted. A tollakat át kell tenni átlátszó tasakba, a vizes üvegről le kell szedni a papírt, a táskádat kint kell hagyni, nem vehetsz fel órát. Dalma és Bence még használhatja a gépét, de azt is folyamatosan ellenőrzik, hogy csak a fordító legyen nyitva. Emlékszem félévkor Bence még mondatokat tett be a fordítóba, most már volt olyan vizsga ahol alig vagy egyáltalán nem használták.

 Az arab iskolák nagy részében már vége a tanévnek, a gyerekek levizsgáztak, mert kezdődik a Ramadan. Tegnap kaptuk a hírt, hogy a Ramadan ebben az évben május 27-től egészen Június 24-ig tart, a Hold állásától függött melyik nap kezdődik.  Ilyenkor napkeltétől napnyugtáig nem esznek, nem isznak, nem dohányoznak és nem szeretkeznek a muzulmán vallású emberek.  A nyári hónapokban ez különösen nehéz, mivel 4:30-kor kel a nap, 6:30 körül nyugszik, mindemellett 45-50 fok van. Ebben a hónapban mindenki önmagának egy jobb verziója, vagyis a szent hónapban koplal, rendszeresen imádkozik, nem veszekszik másokkal, nem hazudik, úgy általában véve kedvesebb és legfőképpen segít másokon, elsősorban a rászorulókon.Az egyik kollégám mesélte hogy már 7 éves korban elkezdte a böjtölést, ami nagy megpróbáltatás volt egy ilyen fiatal szervezetnek, mivel komoly fegyelmet és önuralmat követel. Teljesen felborul az életritmusuk, mert egészen hajnalig fent vannak, esznek, isznak, beszélgetnek, reggel 5-től 9-ig alszanak. Ebben az időszakban rövidített a munkaidő is, reggel 10-3-ig dolgoznak,  elég nehéz bárkitől bármit is kérni, főleg az első héten. Az üzletek nyitva tartása is változik, minden étterem és kávézó be van zárva estig, viszont utána hajnalig nyitva vannak. Ma reggel olvastam, hogy aki publikus helyen (utcán, autóban) fogyaszt ételt vagy italt a böjt ideje alatt, azt 100 KD-re (100 ezer forint) büntetik vagy egy hónapra börtönbe zárhatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uzonies.blog.hu/api/trackback/id/tr3212541977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása