"The Uzonies" kalandjai

The Uzonies

Tények, érdekességek Kuvaitról

2016. augusztus 13. - The Uzonies

Gondoltam egy pár érdekes adatot megosztok veletek Kuvaitról. Az ország lakossága kb. 4 millió, amiből 1 millió helyi, kuvaiti a másik 3 millió pedig magyar kifejezéssel élve bevándorló, itt expatriate-nak hívják őket. A kuvaitiak is valamelyik környező országból vándoroltak be, vagy Iránból, vagy Szaúd-Arábiából, vagy Irakból. Ehhez képest még most sem kaphat számos ország állampolgára vízumot az ország biztonsági kockázata miatt, ilyen például Irán, Pakisztán, Szíria, Irak, Afganisztán és Jemen is. A ország teljesen biztonságos, akárhova megyek, abszolút biztonságban érzem magam, nincs bűnözés, nincs robbantás, az autót vagy lakást is nyugodtan nyitva lehet hagyni, nem lopnak el semmit. Tavaly Augusztusban volt egy robbantás az egyik mecsetnél ahol többen meghaltak. Állítólag egy szaúdi siíta férfi robbantott egy egyéni akció keretében. A dolog nagy felháborodást keltett, mert évtizedek óta nem volt ilyenre példa. Ez a siíta, szunnita kérdés nagyon érzékeny témának számít itt, nem szívesen beszélnek róla. Az Emir nagyon ügyesen egyensúlyban tartja őket, egyrészt nagyjából hasonló létszámú a két közösség, másrészt mind a két vallás tagjai magas életszínvonalon élnek, ezért nincs feszültség, ami sok környező országra nem igaz.

 A bevándorlók többsége indiai és egyiptomi, nagyjából 1,4 millió, illetve sokan jöttek még Fülöp-szigetekről, Libanonból, Jordániából, Bangladesből. Óriási különbségek vannak, egy taxi sofőr keres egy hónapban 100 kuvaiti dínárt, ami 100,000 forint, az éjjeliőrök vagy építőipari munkások hasonló összeget kapnak, plusz valami szállást, kb.30-40 dínárból élnek meg egy hónapban, a többit hazaküldik a családnak. A másik oldalon, aki itt kuvaiti állampolgár nem nagyon nyúlhat mellé. Kapnak egy munkát középiskola után, illetve egy 300 nm-es lakást vagy egy 400 nm-es telket. Ezt kiadják és havi 1-2000  kuvaiti dínárból (1-2 millió ft) úgy élnek, ahogyan akarnak.

img_8331.jpg


Olvastam egy cikket arról, hogy egy egyiptomi ügyvédnő feketén vízimot szerzett egyiptomiaknak, amit 1540 dínárért adott, amit 2 évig érvényes. Ezzel kijöttek majd itt autómosóként dolgoznak havi 70 dínárért, vagyis 22 hónap alatt térül meg a vízum, ami nem egy jó üzlet. Utána természetesen feketén itt maradnak és dolgoznak tovább. Egyébként az autó mosás vagy építkezés 48-50 fokban, mikor a napon van 65 fok elég gyilkos munka lehet. Nagyon sokan úgy jönnek ki, hogy a családot otthon hagyják és abból a havi 40-50 dínárból (40-50,000 Ft) amit hazaküldenek a család otthon vígan megél.

Kuvait a világ legmelegebb városa, ilyenkor nyáron sokszor felmegy 48-50 fokra is a hőmérséklet.  A világon az egyetlen ország ami nem rendelkezik természetes vízzel, nincsenek tavak vagy folyók, évente átlagosan két napot esik az eső, akkor viszont nagyon.A nemzeti ünnepet 1963-ban Június 19-ről áttették Február 25-re a nagy meleg miatt, ezen a napon lett Sheikh Abdullah a kuvaiti Emir.

 Pár adat azoknak akik szeretik a számokat, egy nőre 1.43 férfi jut, Kuvait rendelkezik a világ 5. Legnagyobb olajkészletével, és a világon a 4. legmagasabb egy főre jutó jövedelmével, ami elsősorban az olaj exportból származik. Létezik egy HDI (Human Development Index) ami egy kompozit mutató, magában foglalja az oktatást, a várható élettartamot, egy főre jutó GDP-t, ebben az arab országok között Kuvait az első. Ingyen van a víz és az áram, egy liter benzin pedig 50 forint.

Habár Kuvaitot eltiltották a 2016-as olimpiától egy lövész független színekben megnyerte az ország első aranyérmét. 

 Az arab nyelv is különleges, amikor arabra váltanak, sokkal pörgősebben beszélnek, minden mondatban, elhangzik a „hallas”, ami annyit jelent hogy ennyi, vége illetve „jáni” szó, aminek a jelentése körülbelül azt jelent, hogy tehát, vagyis. Gyakran használják az én kedvenc szavamat, ami a „habibi”, jelentése barátom, és a „sukrán”, ami a köszönöm. Vannak szavak amik hasonlóak az angolhoz, mint a sofa, sugar (sukkar arabul) vagy a magazine ami almakhzan arabul, a kávé is ilyen ami náluk qahwa. A köszönés általában a „salam” ami békét jelent, vagy a „salam alaikum” ami azt jelenti, hogy béke legyen veled.

Még egy érdekesség amit a héten tudtam meg, hogy van egy törvény ami a munkahelyeken a kuvaitiakat preferálja, vagyis komoly adókedvezményt kap a cég, ha legalább 60%-ban kuvaitiakat alkalmaz, ami egyébként nem könnyű, mert nem nagyon szoktak hozzá a helyiek a munkához a jóléti juttatások miatt, ezért többségük nem nagyon tud dolgozni. A csapatomban nincs egy kuvaiti se, de a főnököm a héten hívta fel a figyelmemet, hogy jó lenne ha az egyik üres pozícióra egy kuvaitit vennék fel...

 

img_8330.jpg

 

middle_east_graphic_2003.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uzonies.blog.hu/api/trackback/id/tr1610408010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása